Każdy kraj posiada swój rewelacyjny zbiór różnorodnych przepisów kulinarnych, który specjalistyczny jest tylko dla danego regionu. Pod tym względem stworzony przez nas kraj nie zostaje od innych gorszy i poszczycić się może bezsprzecznie ciekawą tradycją kulinarną, która, co najważniejsze, w ostatnich latach zdobywa coraz większe uznanie też za granicą, o czym świadczyć mogą choćby sukcesy wielu polskich restauracji w zachodniej Europie i Stanach Zjednoczonych.
Oddziaływanie na rozwój kuchni polskiej miały uzależnienia geograficzne i historyczne. Podlegała wpływom różnych kultur, jakie na powierzchni dziejów osiedlały terytorium polskie. Sztuka kulinarna polska odnotowuje silne działania tatarskie, rosyjskie, niemieckie, francuskie, włoskie i żydowskie – w każdym wypadku wypróbuj prezentacja thermomix. Typowymi potrawami w kuchni polskiej to; pierogi z przeróżnymi farszami, kluski, kasze, bigos, ogórki kiszone, potrawy z kapusty kiszonej, kotlet mielony, kotlet schabowy, galaretka mięsna, golonka, placki ziemniaczane, biały ser, zupy (żur, barszcz czerwony, pomidorowy, rosół, ogórkowa, chłodniki, grzybowa) i ciasta; serniki, makowce, mazurki, baby, faworki, pierniki, pączki.
Rodacy słyną z wypieków chleba oraz umiłowania do mięs, zwłaszcza wołowiny, wieprzowiny oraz drobiu. Z ryb najchętniej jadamy; śledzie, dorsze oraz makrele kolosalnym sentymentem darzymy skarby lasu: grzyby, poziomki, maliny, jeżyny i jagody. Ukochanymi warzywami są; pomidory, marchew, seler,kapusta, ogórki,cebula, kalafior, pietruszka, buraki,ziemniaki chociaż coraz częściej przekonujemy się do brokułów, cukinii, różnych typów sałat, bakłażanów. W minionym czasie obserwuje się tendencję do rezygnacji z ciężkostrawnych potraw.