Co eliminacja glutenu z diety, gdy nie masz nietolerancji ani celiakii, robi z Twoim organizmem? Spróbujcie odpowiedzieć na to australijskie badanie. Dieta bezglutenowa nawet wtedy, gdy nie ma śladu po celiakii. Jest wiele osób, które częściowo z „mody”, a częściowo dlatego, że uważają gluten za szkodliwy, sięgają po żywność bezglutenową lub prawdziwą dietę bezglutenową.
Ma to jednak niekorzystne skutki dla zdrowia (a także dla portfela), przynajmniej według badań przeprowadzonych w Australii. Zespół ekspertów z Uniwersytetu w Newcastle zwrócił uwagę na potencjalne ryzyko związane z przestrzeganiem diety bezglutenowej, namawiając społeczność do drastycznej zmiany nawyków żywieniowych tylko w przypadku faktycznej diagnozy celiakii. co jedzą chorzy na celiakię?
Negatywne skutki przejścia na dietę bezglutenową
Kierowani badacze oceniali negatywne skutki przejścia na dietę bezglutenową bez rzeczywistej potrzeby. Badanie, opublikowane w Medical Journal of Australia, przekonuje, że przestrzeganie diety „bezglutenowej” nie tylko znacznie bardziej obciąża portfel, ale także może negatywnie wpływać na zdrowie człowieka, oczywiście tylko wtedy, gdy nie występuje celiakia. Problem polega właśnie na tym, że zbyt wiele osób uważa, że jest nietolerancyjnych lub uczulonych na gluten, podczas gdy tylko niewielki odsetek (16%) faktycznie ma potwierdzoną diagnozę przez konkretne testy medyczne.
Czym jednak grozi stosowanie diety bezglutenowej, nawet jeśli nie cierpi się na nadwrażliwość na to białko? Jak stwierdzili autorzy:
Kilka badań wykazało, że diety bezglutenowe mogą nie dostarczać odpowiednich ilości pierwiastków śladowych i witamin, takich jak wapń i witamina D. Dieta bezglutenowa może negatywnie wpływać na czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego, takie jak poziom cholesterolu całkowitego, przyrost masy ciała prowadzący do otyłości, nietolerancja glukozy i ciśnienie tętnicze.
W produktach z mąk bezglutenowych stosuje się na przykład mąkę ryżową, która ma niższą zawartość białka i mikroelementów. Analizując wcześniejsze badania, naukowcy zauważyli dokładnie, że osoby na takiej diecie częściej miały niedobory kluczowych składników odżywczych, w tym folianów i innych witamin z grupy B.
Ale nie tylko to: wielu producentów żywności bezglutenowej dodaje do żywności więcej oleju, soli lub innych substancji, próbując odtworzyć smak i teksturę normalnego chleba i makaronu. Nadużywając tych produktów, naraża się więc również na większe ryzyko otyłości i cukrzycy ze względu na wyższy ładunek glikemiczny żywności bezglutenowej.
Jak zwykle jednak, badania dotyczyły tylko „nowoczesnych” diet bezglutenowych, jeśli chcesz je tak nazwać, czyli takich, które składają się z wymuszonej bezglutenowej żywności przemysłowej. Z drugiej strony można stosować znacznie zdrowszą dietę bezglutenową, wybierając szereg naturalnie bezglutenowych zbóż lub pseudozbóż, takich jak proso, komosa ryżowa, amarantus, gryka itp. i używając ich mąki do wypieków i domowych makaronów. Czy w tym przypadku również istniałoby zagrożenie dla zdrowia? Prawdopodobnie wyniki byłyby zupełnie inne…
Czy dieta bezglutenowa jest zła dla osób bez celiakii?
Czy dieta bezglutenowa to tylko moda? Na pewno nie dla tych, którzy cierpią na celiakię i muszą jeść wyłącznie bezglutenowo, aby czuć się dobrze.
Czy dieta bezglutenowa to tylko moda? Na pewno nie jest dla tych, którzy cierpią na celiakię i muszą jeść wyłącznie bezglutenowo, aby czuć się dobrze. W tej chwili dieta w 100 procentach bezglutenowa jest właściwie uznawana za jedyną użyteczną terapię dla celiaków.
Nawet nie-celiacy, jednak może chcieć zacząć zmniejszać spożycie glutenu w swojej diecie, być może nawet do punktu eliminacji. Czy jednak jest to wybór, który rzeczywiście jest dobry dla zdrowia? Debata jest otwarta. Zaletą diety bezglutenowej lub o obniżonej zawartości glutenu dla osób bez celiakii jest przede wszystkim możliwość urozmaicenia rodzaju potraw i produktów zbożowych na stole. Nie tylko zwykły chleb i makaron z pszenicy, ale ryż, amarantus, quinoa, proso i inne bezglutenowe mąki i zboża.
Trzeba jednak wiedzieć, jak dobrze zbilansować dietę, aby była ona naprawdę zbilansowana, dlatego jak zawsze zalecamy, aby przy jej planowaniu skonsultować się z ekspertem od żywności i żywienia.
Dlaczego dieta bezglutenowa co jakiś czas wraca do łask jako problematyczny wybór? Problem związany jest z rozpowszechnieniem bezglutenowej żywności pakowanej. Pomyślcie na przykład o różnych przekąskach, herbatnikach, krakersach, bezglutenowych paluszkach chlebowych i tak dalej. Choć niektóre z tych produktów są bezglutenowe, mogą być bogate w tłuszcze nasycone lub zawierać niepożądane konserwanty czy dodatki. W skrócie, po raz kolejny, ważne jest, aby nauczyć się czytać etykiety i być może spróbować dać pierwszeństwo żywności bezglutenowej, ale nie przetworzonej przemysłowo.
Niektórzy ludzie, którzy nie są celiakami, zaczynają kupować pakowane produkty oznaczone jako bezglutenowe, ponieważ myślą, że są zdrowsze od innych, ale według ekspertów nie zawsze tak jest. Wszystko zależy od składników, które zostały wybrane do ich produkcji. Wśród testowanej żywności bezglutenowej chleb, makaron, herbatniki i inne wypieki zawierały mniej białka, ale identyczny poziom soli i cukru jak produkty konwencjonalne, co stwierdzono już wcześniej.